Czech Working United 2024

Letošní ročník mezinárodních závodů v disciplíně Working Equitation v Královicích u Slaného byl mezinárodní asociací WAWE schválen jako kvalifikační závod pro Mistrovství Evropy.

Závodu se zúčastnilo celkem 52 jezdců, z nichž se polovina, tedy 26 jezdců, snažila v kategorii Masters o pokoření kritérií pro účast na ME. První soutěž byla vypsána ve středně obtížné úrovni pro juniory a děti. V této soutěži zvítězila Alexandra Typoltová, která portugalského rozhodčího Antónia Vicente ohromila neskutečně rychlou a precizně zajetou jízdou při speed testu. Ani velcí koně na ponyho Urwins Jaffa nestačili. Druhé místo brala Tereza Kropáčová s valachem Royal Rebel a třetí místo si domů odvezla Anna Wolfová a Nitu. 

Střední třídu seniorů ovládla Barbora Pleskačová na koni Royal Rebel, druhé místo si odváží polská závodnice Weronika Kicińska s koněm Deltas Cat a třetí místo vybojovala Lenka Fousová s Moccachinem.

Pokročilou třídu ovládla německá jezdkyně a účastnice mistrovství Evropy z roku 2016 Ilka  Schönberger-Skiba s koněm Jiang Jun HP, druhé místo též putuje do Německa. Zasloužila se o něj jezdkyně Katja Lauer na koni Martini. Třetí příčka zůstává v České republice, a to díky Adéle Brychcínové, která sedlala svého partnera z Mistrovství světa 2023 Maltése. 

Nejvyšší třída Master byla do posledního testu napínavá. Podmínky pro závod nebyly kvůli výraznému dešti zrovna ideální, a proto rozhodovaly i ty nejmenší detaily a závod prověřil důvěru koně ve své jezdce. Mnozí by závody za těchto podmínek zrušili, ale workingoví jezdci i koně se nevzdali a bojovali do konce.

Boj nakonec po bravurně zajetém speed testu vyhrála rakouská jezdkyně Lisa Ennsmann na koni Fiorentino. Vítězka testu ovladatelnosti Diana Wader skončila po testu rychlosti s koněm Encantador Caniceir na konečném druhém místě. Třetí místo obsadil španělský jezdec Victor Manuel Richarte Sirvent s koněm Fabuloso de SR. Radost z výsledku neměli jen ti, kteří vystoupili na stupně vítězů, ale i ti, kteří pokořili limit pro kvalifikaci na ME 2024. Za organizátory bychom chtěli poděkovat všem, kteří se jakkoliv na této akci podíleli. I přes nepřízeň počasí to byl velmi úspěšný víkend a mnozí zahraniční jezdci si celou organizaci pochvalovali. Takže děkujeme moc a za rok zas!